SJK Östergötland

Klubbmästare: Ingemar Eriksson, Kungsängsleden 145, 603 70 Norrköping,
0708-19 24 06

E-post:ingemar.eriksson@sjk.se

Möteslokal om ej annat anges: Tekniska Verkens museum, Valla fritidsområde i Linköping, i närheten till Järnvägsmuseet.
SJK:s möten sker i samarbete med Järnvägarnas museiförening Linköping.

Mötestid klockan 13.00 om inget annat anges:

Mötesprogram 2017

9 december
Vi får besök av Albin Lindqvist från Ringarum som har forskat om järnvägen Valdemarsvik – Norrköping och Vikbolandsbanan. Järnvägen mellan Norrköping – Söderköping fanns redan 1893, men den 1 oktober 1906 kunde tågen rulla hela sträckan till Valdemarsvik. Han är landsarkivarie men också hembygdsforskare.

Som vanligt försäljning och fika med tillbehör.

Vart välkomna .

2018

20 januari kl 13.00

Göran Cederberg visar bilder, korta filmer och berättar om Kalmar Veterantågs resa till Nordkalotten sommaren 2017 och lite annat intressant. Samt försäljning och fika. Alla intresserade välkomna.

24 februari kl 13.00
”Ett liv som lokförare” av Per-Åke Lampemo: kommer presentera ånglokets funktioner och hur det fungerar. Lite kring ledningens konst och en presentation av Västergötlands Ånglokssällskap.
I övrigt försäljning och fika.

17 mars kl. 13.00
Jorden runt med tåg. Nja, hela vägen går förstås inte, men så mycket tåg som möjligt ska det bli! Det var premissen för Till Klingenhägers världsresa som pågick i tre månader under våren 2017. I kväll ska vi få höra första delen av hans reseberättelse med tillhörande bilder.
Vi följer Till från Sverige genom Ukraina, Ryssland, Kazakstan och Kina till Sydostasien. Där går det med tåg, buss och cykel genom alla länder mellan Vietnam och Singapore. Vi åker med Återföreningsexpressen genom Vietnam, ser nutida och uppriven järnväg i Laos, åker med reguljära tåg på samma rutt som den legendariska Eastern Oriental Express från Bangkok genom Malaysia till Singapore, och studerar järnvägens återuppbyggnad i Kambodja.
I övrigt försäljning och fika.

21 april kl. 13.00
Jorden runt med tåg, del 2. Vi fortsätter med Till Klingenhägers världsresa som nu leder oss till bägge delar av den koreanska halvön. Transporten mellan Pyongyang och Seoul kräver dock en rejäl omväg genom Kina, trots att det ligger räls på den direkta vägen.
Vi fortsätter till Japan där vi besöker alla fyra huvudöar, båda med Shinkansen-höghastighetståg och konventionella tåg på kapspår.För att komma vidare till USA behöver vi göra lite avsteg från principen att runda jorden med tåg. Men Nordamerika går visst alldeles utmärkt att korsa med tåg! Persontågen är få, tunga godståg, många med containers i två våningar.

Innan vi tar oss tillbaka till Europa på det långsamma sättet hinner vi med ett familjemöte av det ovanliga slaget i Boston. Där får vi en liten anknytning till flera Israel-resor som till gjorde åren 2013 och 2014.
I övrigt försäljning och fika.