Skip to content

SJK Västerås

Mötesplats (om annat ej anges):  Alstom på Wijkmansgatan, Finnslätten i Västerås.

14 augusti kl 17.30 Film, korv och kaffe på Dingtuna station. Vi inleder höstsäsongen 2024 med ett skådespel av sällan skådat slag. Ett arrangemang av SJK Västerås med många medverkande. Teaterföreningen ”Mjölkerskans Arv ” tar oss med till Pehr August  Ålund och hans oljefabrik på 1870-talet. Filmen inspelad år 2000 på skilda platser i Ängelsbergsbygden av Thomas Walldow, Ulf Samuelsson och Bo Bergström.. Arrangemanget kostar 50 kr. Anmälan senast 7 augusti till Thomas Walldow, tel 021 55212 eller 0730775898.

11 september kl 18.00: Finnslätten/Västerås Norra  var under många år en mötes- och förgreningsstation. Den betjänade dels trafiken mot Stockholm, Sala och Ramnäs dels industrispåren som fanns/finns in på industriområdet Finnslätten. Här finns bland annat företagen ABB, Alstom, Swerock. 

Nu växer Västerås stad och Västerås Norra eller som stadsdelen också kallas Finnslätten. Västerås Stad och Region Västmanland deltar med planering.  Hur går förberedelsearbetet till när man vill ha en ny station? Hur påverkas omgivningen och de anslutande områdena runt en ny station? 

Ikväll kommer en representant från Västerås stad, Åsa Dalhielm, och berättar under rubriken; ”Storsatsningen på Finnslätten, kommunens arbete med stadsutveckling och trafik och mobilitet”.

Efter fikat visas film från Tillberga stationsområde. Filmen gjordes i huvudsak 1974 av numera avlidne SJK-medlemmen Stig-Sune. Den gjordes innan rivningsraseriet satte igång och visar hur det var. 

Det finns möjlighet till parkering. 

9 oktober kl 18.00: Olle Ek berättar om en tågresa 2019 genom Baltikum från Tallinn till Puttgarden.

13 november kl 18.00: ”Små och stora tåg och en liten cykel i Indien”. Det tillhör nog inte vanligheterna att åka på kombinerad tåg- och cykelsemester till Indien. Till Klingenhäger har gjort det ändå och mot alla odds kommit tillbaka levande, trots att han har cyklat i den helvetiska trafiken i storstäderna.

Då kan han visa oss spännande intryck av några små och många stora tåg i Indien. Vi reser i en stor triangel genom landet från Delhi och Darjeeling i norr till Chennai i söder och spanar på vägen vad som finns att se på Indiens många spår.

Klubbmästare:  Vakant

Biträdande klubbmästare: Thomas Walldow
thomas.walldow@gmail.com
0730-77 58 98