Skip to content

Helt nya Malmöfjärren Syd 2024 att köpa – tre spel i ett!

Nu kommer ytterligare ett fjärrspel i SJK:s serie, denna gång om den södra delen av Malmö trafikledningsområde. Från Hässleholm och Eldsberga i norr till Ystad, Trelleborg och Öresundsbron i söder. Nu kan du styra all tågtrafik, som snabbtåg och Öresundståg på Södra stambanan och Västkustbanan, Pågatåg på ett flertal linjer och ett stort antal godståg, både långväga och lokala. Spelet är en nästan autentisk trafikledningssimulation om en del av Malmö tågklarerare och deras intressanta arbete. I detta spel förekommer nästan alla tåg som en vardag i februari 2024 förekom i verkligheten plus några extra tåg också.

Då Malmö trafikledningsområde är mycket stort har vi redan tidigare delat det i delarna Nord och Syd. Eftersom även delen Syd, som du nu kan köpa, har en mycket intensiv trafik underlättar vi för dig som spelare genom att förutom hela område Syd även erbjuda spel där du endast behöver trafikleda trafik på den norra eller södra delen av område Syd. Du får därmed tre nedladdningslänkar, en för varje spel. Och detta till samma förmånliga pris som vanligt, 149 kronor totalt för alla tre spelen för medlem i SJK, 249 kronor för icke medlem.

Manualen till Malmöfjärren Syd finns här LÄNK

Den innehåller beskrivningar av hur spelet fungerar och även en fördjupad presentation av järnvägar, tågtrafik och tågledning i den södra delen av Malmö trafikledningsområde. Så, vill du veta lite mer om spelet innan du beställer, bläddra i manualen!

OBS att tidigare lanserade fjärrspel fortfarande går bra att köpa!.

Läs vidare efter Praktiska anvisningar.

 

Praktiska anvisningar – gäller alla SJKs fjärrspel

Individuella köp. Anvisningar för individuella köp. Anvisningar för gruppköp här

Programmen går bra att köra i Windows 11, 10 eller 7, kan eventuellt också fungera i äldre versioner. Det kan vid installationen ges en del varningar från ditt virusprogram, men det går att komma vidare.

Fjärrspel på Mac? Nu kan fjärrspelen även fungera med stödprogrammet CrossOver på nyare Mac-datorer Läs mer sist på sidan.

Grafiska tidtabeller. Den som vill läsa de grafiska tidtabellerna som ligger till grund för spelen hittar dem här.

Pris. Alla spel har samma pris 149 kronor för medlem, 249 kronor för icke-medlem.

Köp. Du köper ett eller flera spel genom att sätta in aktuellt belopp på SJK bankgirokonto 5300-7118.

Ange vilket/vilka spel du vill köpa, t.ex Ånge.  Årtal behöver bara anges för Göteborg, 1985 eller 2021.

Ange medlemsnummer om du köper till medlemspris.

Ange också din e-postadress, för du kommer att få vidare instruktioner tillsänt per e-post, så att du kan ladda ner programmet. Om du inte kan skriva @ i meddelandet så skriv i stället ett bindestreck eller ett mellanslag.

För betalningar från andra länder skall du använda följande uppgifter:
IBAN: SE64 5000 0000 0535 3109 1034
BIC: ESSESESS

Instruktionerna kommer normalt ett par dagar efter att du betalat, har du inte hört något inom en vecka så kolla först din skräppost och kontakta annars info@sjk.se, med uppgift om ditt inbetalningsdatum.

Spelen är byggda på den ursprungliga plattformen för Hallsbergsfjärren 2008 och i nuvarande form gjorda av SJKs medlem Lennart Olsen utom Göteborgsfjärren 1985 som  är gjord av Anders Karlsson. De säljs och distribueras av SJK som också har ensamrätt på alla spel. Mer om spelens tillkomsthistoria kan du läsa i manualerna.

Support. Har du problem med distribution och installation eller med hur spelen fungerar eller vill lämna synpunkter på spelen? Skriv till spel@sjk.se så försöker vi svara dig.

 

Övriga fjärrspel

Här kan du läsa om de fjärrspel som SJK tidigare har lanserat. De presenteras i omvänd tidsordning, det vill säga de senast lanserade först.

Samtliga spel går fortfarande bra att köpa. Läs i Praktiska anvisningar ovan hur du gör.

Stockholm Nord 2023

Omfattar den norra delen av Stockholms trafikledningsområde. Från Stockholms Central och City till Västerås, Uppsala och Avesta Krylbo. Nu kan du styra all tågtrafik, som snabb-, IC-, natt- och regionaltåg på Ostkustbanan, Arlanda Express samt ett stort antal pendeltåg i riktning Bålsta och Uppsala. Och flera intressanta godståg i såväl fjärr- som lokaltrafik.  Spelet är en nästan autentisk trafikledningssimulation om en del av Stockholms tågklarerare och deras intressanta arbete. I detta spel förekommer nästan alla tåg som en vardag i september 2023 förekom i verkligheten plus några extra tåg också.

Manualen till Stockholmsfjärren Nord finns här LÄNK

Boden 2023

Omfattar Bodens trafikledningsområde. Från Vännäs via Boden till Riksgränsen med sidobanor till Storuman, Skellefteå, Piteå, Luleå, Haparanda, Aitik, Koskullskulle och Svappavaara samt den nordligaste delen av Inlandsbanan. Nu kan du styra all tågtrafik som nattåg, Norrtåg och ett stort antal malmtåg. Och flera andra intressanta godståg som ståltågen, ARE/NRE-tågen, vagnslast-, kombi- och timmertåg.  Spelet är en nästan autentisk trafikledningssimulation om Bodens tågklarerare och deras intressanta arbete. I detta spel förekommer nästan alla tåg som en vardag i februari 2023 förekom i verkligheten plus några extra tåg också.

Manualen till Bodenfjärren finns här LÄNK

Stockholm Syd 2022

Omfattar den södra delen av Stockholms trafikledningsområde. Från Stockholms Central och City till Katrineholm, Södertälje och Nynäshamn. Nu kan du styra all tågtrafik, som snabb-, IC-, natt- och regionaltåg på Västra stambanan samt ett stort antal pendeltåg mot Södertälje och Nynäshamn. Och flera intressanta godståg i såväl fjärr- som lokaltrafik.  Spelet är en nästan autentisk trafikledningssimulation om en del av Stockholms tågklarerare och deras intressanta arbete. I detta spel förekommer nästan alla tåg som en vardag i september 2022 förekom i verkligheten plus några extra tåg också.

Manualen till Stockholmsfjärren Syd finns här LÄNK

Malmö Nord 2022

Omfattar den norra delen av Malmö trafikledningsområde. Från Hässleholm i söder till Nässjö och Rimforsa i norr. Från Halmstad i väster till Kalmar och Karlskrona i öster. Nu kan du styra all tågtrafik, som nattåg och snabbtåg på Södra stambanan, Öresundståg på stambanan, Kust till kust-banan och Blekinge kustbana och Krösatåg på de flesta banor i området. Och många intressanta godståg, både genomgående på stambanan och med lokala destinationer inom området.  Spelet är en nästan autentisk trafikledningssimulation om en del av Malmös tågklarerare och deras intressanta arbete. I detta spel förekommer nästan alla tåg som en vardag i februari 2022 förekommer i verkligheten plus några extra tåg också.

Manualen till Malmöfjärren Nord finns här LÄNK

Göteborg 1985

Ett historiskt fjärrspel som avviker från de övriga spelen genom att det spelas med spårplan och tågtrafik som de såg ut för nästan 40 år sedan i Göteborgsregionen. När större delen av Västkustbanan och Norge/Vänerbanan till Öxnered fortfarande var enkelspåriga och det inte gick några pendeltåg där. Men i gengäld många nattåg och trafik på Karlsborgsbanan och Västra Centralbanan mellan Ulricehamn och Sjötofta! När det snabbaste persontåget, City Express, gick 160 km/h och det långsammaste Humle och Dumle bara 80 km/h mellan Göteborg och Alingsås. Och lokalgodståg stannade vid många stationer där godstrafiken idag har upphört.

För dig som var med då ger det en chans att återuppleva järnvägen och tågen som de såg ut på den tiden. Och du som tillhör en yngre generation får möjlighet att lära dig mycket om forna dagars järnvägstrafik. För att ni ska få den rätta tidskänslan finns också en fyllig avdelning med många tidstypiska bilder i manualen som berättar om 1980-talets banor, tågtrafik och fordon. Göteborgsfjärren 1985 är lika mycket ett tidsdokument som ett spännande spel där du får pröva din skicklighet som tågklarerare!

Manualen till Göteborgsfjärren 1985 finns här LÄNK

Ånge 2022

Omfattar Ånge trafikledningsområde från Ljusdal i söder till Vännäs och Umeå i norr, från Storlien i väster till Sundsvall i öster. Nu kan du styra all tågtrafik, som nattåg, snabbtåg och Norrtågs regionaltåg på Botniabanan och tung godstrafik på stambanan övre Norrland. Blandad trafik på Mittbanan med särskilda inslag som sportlovståg och makadamtåg. Många intressanta timmertåg mellan inlandets terminaler och industrierna vid kusten. Även Inlandsbanan ingår.

Manualen till Ångefjärren finns här LÄNK

Göteborg 2021 – tre spel i ett


Göteborgsfjärrens spelplan. Här med trafik i Göteborgsfjärren Nord.

Omfattar Göteborgs trafikledningsområde från Strömstad,  Kil och Gårdsjö i norr till Halmstad och Värnamo i söder, från Skövde och Nässjö i öster till Göteborg C och Skandiahamnen i väster. Nu kan du styra all tågtrafik, som snabbtåg och tung godstrafik på Västra stambanan, Alingsås-, Ale- och Kungsbackapendlarna och annan regional tågtraik.  Och även lite udda men spännande tåg som godståg till Lilla Edet och Hestra och DVVJs rälsbuss till Bengtsfors.

Göteborgs trafikledningsområde är mycket stort och är därför uppdelat i tre i praktiken oberoende spel, Nord, Mitt och Syd, som trafikerar var sin del av hela trafikledningsområdet. Du får tre nedladdningslänkar, en för varje spel.

Manualen till Göteborgsfjärren 2021 finns här LÄNK

Norrköping 2021

Omfattar Norrköpings trafikledningsområde från Fagersta och Sala i norr till Nässjö och Västervik i söder, från Södertälje och Järna i öster till Jädersbruk i väster. Nu kan du styra all tågtrafik, som snabbtåg och tung godstrafik på Södra stambanan, Östgötapendeln, Mälartågen och den andra regionala trafiken.  Och även litet udda men spännande tåg som sågtimmertåget från Hallstavik via Snyten till den nya Kardonbanan, och så smalspårsrälsbussar till Jenny.

Manualen till Norrköpingsfjärren finns här LÄNK

Gävle 2020

 

Omfattar Gävle trafikledningsområde från Frövi och Uppsala i söder till Ljusdal och Sundsvall i norr, från Mora och Malung i väster till Gävle i öster. Nu kan du styra all tågtrafik, som snabbtåg, X-tåg och Upptåg på Ostkustbanan och Norra stambanan. Och Tåg i Bergslagens regionaltåg på Dalabanan, Bergslagsbanan och Godståget genom Bergslagen. Samt ett stort antal spännande godståg, både genomgående från norr till söder och till kustorterna i öster.

Manualen till Gävlefjärren finns här LÄNK

Hallsberg 2020

Omfattar Hallsbergs trafikledningsområde från Mjölby i söder till Borlänge i norr, från Skövde och Charlottenberg i väster till Arboga och Katrineholm i öster. Nu kan du styra all tågtrafik som snabbtåg och IC tåg på Västra stambanan och Värmlandsbanan. Och Tåg i Bergslagens,  Värmlandstrafiks och andras regionaltåg på de flesta banor. Samt naturligtvis ett stort antal intressanta godståg, de flesta till, från eller passerande Sveriges största rangerbangård i Hallsberg.

Spelet är en uppdatering av den ursprungliga Hallsbergsfjärren från 2008 och har behållit några av dettas särdrag.

Manualen till Hallsbergsfjärren finns här LÄNK

Köra fjärrspelen på Mac-dator

Det finns inga Mac-versioner av SJKs fjärrspel. Nu har vi dock fått tips från medlemmar att det går att köra fjärrspelen även på en Mac-dator med hjälp av ett program som heter CrossOver, som översätter programkod för Windows till Mac. (https://www.codeweavers.com/crossover) Programmet är gratis att använda i 14 dagar utan begränsningar, men sedan krävs en licensnyckel för att fortsätta använda programmet. En licens innebär en engångskostnad på ungefär 750 kr. Du bör ha en nyare Mac-dator med Apples egen processor för att det ska fungera bra, tidigare provkörningar på äldre datorer har fungerat mindre bra. Rekommendationen är att du prövar att installera något av SJK:s fjärrspel och kontrollerar att det fungerar tillräckligt bra innan du köper en licensnyckel till CrossOver.

Nedanstående anvisningar kommer från en medlem som lyckats med installationen. SJK kan inte garantera att det fungerar, men skriv gärna till spel@sjk.se och berätta om dina erfarenheter.

  1. Starta CrossOver och klicka på Install nere till vänster. Tryck på Install an unlisted application längst upp till höger.
  2. Du måste dels välja vilken installationsfil CrossOver ska köra, dels vilken Windowsversion som programmet ska installeras i. Installationsfilen är samma som du har laddat ner från SJK, och ligger förmodligen i din Downloads-mapp. CrossOver föreslår automatiskt att du installerar spelet i en s.k. Bottle som använder Windows 10 64-bit.
  3. När du har angett både installationsfil och Bottle så visas inringade bockar och det går nu att trycka på den blå knappen Det dyker efter några sekunder upp ett Windows-användargränssnitt för att installera spelet. Installera spelet som vanligt.
  4. Nu hamnar spelikonen på CrossOver:s startskärm, men om du startar spelet nu så kommer det inte att fungera. Tryck istället på knappen Run command.
  5. I rutan som dyker upp väljer du knappen browse, och letar upp den .exe-fil som faktiskt är själva spelet. Den ligger normalt under drive_c > Program Files (x86) > [fjärrspel] > Bin > fjärrspel.exe.
  6. När du har valt .exe-filen trycker du på knappen Save Command as a Launcher. Då skapas en ny ikon på CrossOver:s hemskärm. Tryck på knappen Run om du vill starta spelet direkt, annars Cancel.
  7. När du startar spelet på nytt så dubbelklickar du istället på den ikon som precis skapades. Spelet bör nu fungera precis som om det kördes på en Windows-dator.

När du sparar spelet bör du för enkelhetens skull spara spelfilen i den mapp som spelet föreslår. Väljer du en annan mapp så kan det bli svårt att komma ihåg var filen låg när du väl försöker ladda in en spelfil igen, eftersom mappstrukturen blir något skev i CrossOver